Vrijeme majčinstva

Najviše intervjua dala sam na temu kasnog majčinstva. Pristajala sam na pozive novinara, osjećajući i odgovornost i dužnost. Sve što sam rekla mogla bih danas sažeti u nekoliko  rečenica.

Krajem devedesetih iza mene je bilo traumatično sjećanje na ambulante izvantjelesne oplodnje, agresivne terapije, priče drugih žena s istim nadama, podeblji fascikl s nalazima i dijagnozama koje su potvrđivale da na putu do majčinstva ne bi trebalo biti prepreke. Na kraju podugog niza stajao je i razvod koji je medijski predstavljen kao“ posljedica života bez djece“. Tada sam samoj sebi objasnila da je život pojedinca određen zacrtanim točkama i događajima i da se on ne mora nužno realizirati i kroz rođenje vlastita djeteta. I onda kad su se planovi počeli usmjerivati prema nečemu drugom, Magdalena „najavljuje svoj dolazak“ na način kako se u mitskom svijetu najavljuje čudo. Tako to i primam. Ni u sekundi ne dvojim, ne propitujem. Nitko, osim mene i njezina oca, ne vjeruje. U tom se trenutku žalostim jer se suočavam sa činjenicom da su u moju priču o mogućoj trudnoći i najbliži sumnjali. Čujem i savjete da pođem po pomoć na neki drugi medicinski odjel, jer sve je to – misle oni – „umišljaj“. Poslije pitaju „Je li vrijeme pravo“, „Kasni li sve zbog karijere“, spominju četrdeset i tri godine.

Moje lice i danas dobiva izgled Papenova lonca čim netko spomene karijeru, kad  netko uzme sebi za pravo određivati najbolje vrijeme nečije prve trudnoće. „Svemu ima vrijeme“, Propovjednikovo je, ali i „Svatko ima svoje vrijeme“, možemo dodati. Vlastita mi biografija daje za pravo da kažem kako je uz majčinstvo, trudnoću, plodnost, neplodnost, rano majčinstvo, kasno majčinstvo, uključeno još nešto čime nam se želi pokazati kako mi ipak malo odlučujemo. Želim je roditi, bila je jedina nit vodilja i moja zahvalna molitva.

A zamislite sada situaciju da sam ostala živjeti u svojoj provinciji i u njoj bila sretnija, da sam radnica druge smjene u tvornici namještaja, da se brak raspao „jer nismo imali djece“, da sam rodila baš u istim godinama u kojima i jesam,  promatrači bi zborno pjevali: „Bog se smilovao. Dao im zdravlja“. A ovako, kad imate nekoliko napisanih i promoviranih knjiga i kad vam se lice dva puta pojavi u novinama, onda govore o karijeri kao uzroku odluke o kasnom majčinstvu.

Svaka je majka jedna dobra priča. Samo svoja, neponovljiva i originalna.

Dobre se priče često opiru očekivanom.